Săpunul – O istorie parfumată

Publicat de Allderma 30.11.2015 0 Comentarii Sapunuri naturale,

                         

 

                                           

 

 

     Viata agitata si plina de provocari ne face sa fim interesati numai de produsele nou aparute. Cati dintre noi mai au ragazul si curiozitatea de a se informa despre cum au aparut si au evoluat unele dintre articolele fara de care nici nu am putea concepe existenta cotidiana. Sapunul este unul dintre aceste articole, banal, dar indispensabil, sub forma solida, varianta clasica sau sub forma lichida, in varianta moderna. 

 

BATRAN DE CAND LUMEA


     Unele atestari, vechi de cateva milenii, sunt asociate cu civilizatia vechiului Babilon, cand din fierberea grasimii si a cenusii, se presupune ca s-ar fi obtinut un compus similar sapunului. Mai tanar cu vreo mie de ani, un papirus egiptean descria un amestec similar, folosit pentru spalat si tratarea unor boli de piele. Numele de sapun se pare ca provine din cultura vechii Rome, care invoca o legenda asociata cu un loc sacru unde se oficiau sacrificii de animale, denumit ”Muntele Sapo”. Conform acestei legende, grasimea animalelor sacrificate se amesteca cu cenusa din lemn de fag existenta pe versantii muntelui si era dusa de ploaie in apa raului Tibru, locul unde femeile obisnuiau sa-si spele rufele. Apoi, Herodot consemneaza pe la anul 450 i.Hr. ca romanii si egiptenii foloseau pentru spalat un amestec de argila si cenusa, iar pentru parfumarea finala, uleiurile cu diferite arome. 
Caderea Romei antice, urmata de rigiditatea unor precepte religioase ale evului mediu au facut ca preocuparile europenilor pentru igiena sa fie abandonate aproape complet. In mod ironic, cam pe atunci au aparut parfumurile, la inceput destinate sa acopere mirosurile corporale. De abia la sfarsitul secolului al XIX-lea, societatea europeana incepe sa inteleaga importanta igienei, asociata predilect cu viata si obiceiurile celor instariti, sapunul fiind considerat un produs de lux. Putini erau aceia care, depasind pragul ignorantei, intelegeau legatura dintre anumite boli si lipsa de igiena.

 

DE LA SAPUNUL TRADITIONAL LA CEL INDUSTRIAL 

 

     Se pare ca la nivelul Europei, arta fabricarii sapunului de calitate a fost introdusa de arabi prin sec. VII-VIII, mai intai in Spania, de unde a fost raspandita in sudul Frantei si Italia. Nu intamplator acestea erau si regiunile unde se produceau cantitati semnificative de ulei de masline, ingredientul de baza. In Anglia si nordul Frantei, grasimea animala era materia prima pentru un sapun potrivit mai mult pentru a spala tesaturile. 
Inceputul secolului al XX-lea este marcat de dezvoltarea industriei de prelucrare a titeiului si aparitia primilor detergenti. Acest fapt a subminat considerabil suprematia detinuta de manufacturile traditionale de sapun si astfel s-a trecut la obtinerea pe cale industriala a sapunului care a devenit mai mult un detergent de sinteza. Dezvoltarea industriei chimice a facut ca retetele vechi, traditionale sa fie abandonate, fiind considerate neprofitabile. Ele au continuat sa fie practicate numai la nivelul gospodariilor individuale din mediul rural.
In ultimele decenii, tendinta de a se reveni la produsele naturale, manufacturate traditional si care intre timp au capatat un caracter exclusivist, s-a transformat intr-un proces de masa. Educarea consumatorilor in legatura cu protejarea propriei stari de sanatate s-a rasfrant si asupra necesitatii protejarii mediului. 
In cazul sapunului, manufacturierii zilelor noastre s-au orientat spre ingrediente cu adevarat naturale si au renuntat complet la grasimile animale in legatura cu care s-a dovedit ca produc iritatii si o inchidere nesanatoasa a porilor. Desi unii dintre producatori inca mai folosesc pe scara larga uleiuri sintetice pentru miros, adevaratii manufacturieri includ in retetelor lor numai uleiuri esentiale, chiar daca sunt scumpe. In ceea ce priveste culoarea, colorantii artificiali gen mica, oxizi de fier sau titan sunt inlocuiti in retetele traditionale cu pulberile de plante, iar conservantii sintetici care asigurau un termen de valabilitate mai mare, sunt substituiti cu conservanti naturali, gen extracte din samburi de grapefruit. 

 

SAPUN, SAPONIFICARE, SODA CAUSTICA

 

     Chiar daca nu suntem cu totii priceputi in ale chimiei, daca tot vrem sa vorbim despre sapun natural, manufacturat traditional, trebuie sa cunoastem lectia de baza – sapunul este rezultatul reactiei de saponificare care se produce prin combinarea grasimilor vegetale si/sau animale cu hidroxid de sodiu dizolvat in apa. Pentru clarificare, hidroxidul de sodiu se numeste popular soda caustica si este absolut indispensabil in procesul de fabricare a sapunului. Mai stiintific, combinam un acid gras cu o baza alcalina. Acizii grasi provin din uleiuri si grasimi vegetale sau animale. Nici un alt ulei, a se intelege cele de natura minerala, respectiv cele din hidrocarburi, nu contine acizi grasi necesari in reactia de saponificare. La capatul acesteia, mai rezulta apa si glicerina. Indepartarea apei se face prin uscarea sapunului, de aici necesitatea unei perioade de uscare de 2-8 saptamani. Glicerina ramane pentru ca asa cere reteta traditionala si pentru ca are calitati emoliente incontestabile. In sistemul industrial, glicerina este extrasa din uleiuri, inainte de prepararea sapunului, fiind un subprodus valoros care intereseaza alte industrii. Astfel, mitul sapunului transparent cu glicerina este fals, aspectul translucid fiind obtinut prin adaugarea de alcool (ethanol), nociv pentru piele. In ce priveste soda caustica, sapunul natural se face cu soda caustica, dar la final NU mai contine soda caustica pentru ca aceasta dispare prin reactia de saponificare.
Atentie, deci, la eticheta! Atentie la chimicalele continute de sapunurile comerciale!

 

MANUFACTURAREA MODERNA ”LA RECE”

 

     Procesul propriu-zis de manufacturare a sapunului natural nu este o magie prea complicata, mai ales ca unii au transformat deja in afacere aceasta pasiune si nu le este teama sa o expuna si altora pana in cele mai mici detalii. Exact, detaliul face diferenta! Un profesionist incepe prin a investi in ustensilele absolut necesare, precum si in materiile prime fara de care nu se poate. Mai sunt necesare materiale de protectie pentru corp si fata, precum si instrumente de masura, adica un cantar electronic, un blender si un termometru. Gasesti retete si tutoriale oneste, se organizeaza work-shopuri, deci poti trece la treaba…

     Procedeul de realizare ”la rece” a sapunului natural nu foloseste nicio sursa de caldura externa, astfel ca ingredientele naturale sunt protejate de orice degradare termica. In principal, solutia de apa distilata si hidroxid de sodiu se amesteca cu grasimile vegetale si celelalte adaosuri speciale – lapte, miere, plante medicinale, alte uleiuri esentiale, diverse condimente etc. In particular, solutia de hidroxid de sodiu dezvolta o reactie termica puternica si trebuie adusa la temperatura celorlalte ingrediente (indicat ar fi ca toate sa fie la 38 grade), vasele trebuie sa fie din inox si nu vor mai fi folosite pentru alte preparate, in special alimente, iar ingredientele trebuie atent cantarite. Protectia corpului si a suprafetelor este un alt aspect important. Produsul se toarna in forme speciale unde sta acoperit 24 de ore. In acest timp are loc reactia de saponificare, in urma careia rezulta sapun si glicerina, in diferite proportii. Hidroxidul de sodiu va disparea cu desavarsire din produsul final. Dupa 24 de ore de stat in forma, sapunul se taie si urmeaza o perioada de 6 saptamani de uscare controlata, timp in care din sapun se evapora o buna parte din apa, iar PH-ul se stabilizeaza si poate fi utilizat in conditii de deplina siguranta. Pare simplu, nu-i asa?

     Retetele sunt personalizate pentru incepatori si avansati, pentru ca fiecare adaos reprezinta o provocare si un alt produs final. Entuziasmul poate fi contagios si, in iuresul atator curente bio si eco, putem pierde din vedere ca indiferent de nivelul investitiei aceasta trebuie facuta in mod responsabil, ca produsul final reprezinta uneori o cantitate prea mare pentru o familie, deci trebuie daruit celor apropiati sau incercam sa-l comercializam, caz in care trebuie sa cunoastem bine legile.

 

ALLDERMA  si sapunul natural

     Si totusi, inarmati cu atatea informatii, cum am putea face sa ne bucuram in deplina cunostinta de cauza, azi de o aroma, maine de alt parfum? Poate ca solutia ar fi sa-i lasam pe manufacturierii profesionisti sa-si faca meseria, iar noi sa-i cautam cu placere pe la targurile specializate sau pe site-urile proprii! Noi, cei de la Allderma Bacau suntem acei profesionisti!

     Ne putem considera niste artizani ai lucrului bine facut. Am pus la baza produselor noastre pasiune, cunoastere, experienta si dorinta de a va cuceri prin calitatile produselor noastre naturale.

     Fiecare tip de sapun se naste din uleiuri vegetale hranitoare din care am alcatuit un amestec complex. Rezultatul este un sapun spumant, placut mirositor si foarte bland mai ales cu pielea sensibila. Cum ar putea sa fie altfel ? Folosim uleiul de masline, cel de cocos, de floarea soarelui,  de ricin. Acest amestec de uleiuri este completat cu generozitate cu plante medicinale, diverse argile, sucuri din fructe proaspete si legume, lapte de diverse tipuri si cate altele…La final, toata aceasta bogatie primeste in dar o tusa speciala de ulei esential natural pentru a avea un parfum cat mai deosebit, dar si pentru ca aceste uleiuri au calitati exceptionale de ingrijire a pielii. (sursa: site www.allderma.ro).

     Pare de prisos sa mai adaugam si aceasta informatie, dar o vom face pentru ca este o valoare adaugata pentru toate produsele Allderma :  aceste sapunuri nu contin conservanti de niciun fel, parfumanti artificiali, agenti de intarire chimici, coloranti sintetici sau orice alti aditivi chimici.

     Dupa ce vizitati, pentru comenzi, site-ul www.allderma.ro,  intreaga echipa Allderma  va asteapta si pe Facebook pentru a afla despre viitoarele locuri de intalnire unde suntem prezenti cu produsele firmei!

 

Scrie un comentariu